Centre Rezidențiale

 

casa familială „a-mic”

Centrul social „La noi”

donează

implică-te

Începuturi

După revoluția din 1989, una din crizele majore din societatea românească o reprezentau sutele de mii de copii din orfelinatele de stat – o povoară nedorită pentru societatea din acea vreme – care erau ținuți în condiții dezastroase, inumane. Am încercat să ajutăm la îmbunătățirea condițiilor de viaţă, dar în sistemul folosit atunci, nu puteau fi rezolvate problemele fundamentale ale copiilor: emoţionale, sociale şi spirituale. Încercând să răspundem acestor probleme, am pornit proiectul de Case Familiale, deschizând în 1993 prima Casa Familială – “God’s Mountain”. Acesteia i-a urmat în 1994 „Casa Lucaci”, în 2001 Casa „a-mic” şi în 2002 Casa “Gina”. 

Deschis în Octombrie 1998 în Cluj-Napoca, Centrul Social aflat acum la a treia locaţie sub numele “La noi”, a luat naștere din dorința de a oferi o soluție de tranzit pentru copiii proveniţi de pe stradă sau din alte conjuncturi și situații defavorizante. Cu o capacitate de 20 de locuri, „La Noi” urmărește integrarea în învățământ și viață socială (reintegrare familială, plasament, adopție sau alte forme). Până în prezent, Centrul Social a oferit protecție unui număr de peste 200 de copii.   

Să ne cunoaștem

Noi suntem cei 17 fantastici care locuim la „a-mic” și „La noi” – două centre de tip rezidențial sau, mai simplu spus, pentru noi – acasă. Te întrebi probabil cum e să împarți casa cu atâția alții care de bine de rău îți devin frați, cum decurge o zi din viața noastră (o fi ca a tuturor celorlalți, o fi altfel?) dar mai ales ce nume or fi și astea?! Ne-am întrebat și noi, dar am descoperit cu timpul, după ce am devenit amici, că „a” e prima literă a alfabetului și deci un nou început ca prieteni, iar „La noi” este locul care a devenit al nostru „acasă”.

Suntem deci 17 copii și tineri, elevi și liceeni ce ne căutăm și noi drumul și locul în lume, cu aceleași vise și aspirații ca oricare alții de vârsta noastră – mânați de aceleași pasiuni și cu interese diverse (unora ne place sportul, altora să desenăm, muzica e cu siguranță o pasiune comună, doar că unii dintre noi sunt mai talentați la asta, pe când alții se regăsesc în citit). Fiecare avem povestea noastră dar ceea ce ne-a adus împreună este că niciunul dintre noi nu poate locui cu familia sa. Da, probabil uneori e ceva mai multă „nebunie” la noi, mai ales când suntem cu toții prezenți – reușim fără efort să facem casa să răsune, dar am învățat să ne apreciem și să ne bucurăm de prezența fiecăruia. De asemenea, dacă simțim nevoia de solitudine, se găsește pentru fiecare un locșor în care să ne retragem în liniște. Ca să fim sinceri, ne mai și certăm uneori, ne mai „împrumutăm” lucruri fără să cerem voie, dar, așa cum se întâmplă între frați, găsim mereu o cale de împăcare și înțelegere. Suntem diferiți și acesta este un lucru bun și frumos, pe care învățăm să-l prețuim zi de zi.

 

Fiecare dintre noi merge la școală – unii ne frământăm deja cu alegerea unei meserii, alții mai avem încă suficient de mult timp până atunci așa că ne rezumăm la a învăța tabla înmulțirii. Unii dintre noi suntem chiar colegi de clasă, sau de școală, astfel că merge împreună și chiar ne facem temele împreună. Suntem fiecare implicați în activități extra-școlare și ne bucurăm atunci când vin prieteni la noi și putem ieși împreună. În fiecare zi le avem alături de noi pe cele pe care le numim „mame de serviciu” – ele sunt cele care ne pregătesc mâncarea, ne ajută să ținem casa în ordine și ne sprijină zi de zi, dar și asistentele sociale – cele care ne-au devenit prietene, care ne oferă sfaturi și se îngrijesc de toate nevoile noastre.  

Dacă dorești să ne cunoști mai bine, te invităm să treci pe „La noi” sau să ne vizitezi la „a-mic” pentru că suntem primitori de oaspeți și bucuroși de noi prietenii.

Prin contribuția ta cele două case își pot continua funcționarea, iar copiii să aibă cele necesare creșterii și dezvoltării lor armonioase. Orice sumă este binevenită!

Contactează-ne

Casa Familială „a-mic”

str. Rarău nr. 24

Cluj-Napoca, jud. Cluj

tel. 0264 420 529

Centrul Social „La noi”

str. Tăietura Turcului nr. 58

Cluj-Napoca, jud. Cluj

tel. 0264 432 970