fbpx

donează

implică-te

Începuturi

După revoluția din 1989, una din crizele majore din societatea românească o reprezentau sutele de mii de copii din orfelinatele de stat – o povoară nedorită pentru societatea din acea vreme – care erau ținuți în condiții dezastroase, inumane. Am încercat să ajutăm la îmbunătățirea condițiilor de viaţă, dar în sistemul folosit atunci, nu puteau fi rezolvate problemele fundamentale ale copiilor: emoţionale, sociale şi spirituale. Încercând să răspundem acestor probleme, am pornit proiectul de Case Familiale, deschizând în 1993 prima Casa Familială – “God’s Mountain”. Acesteia i-a urmat în 1994 „Casa Lucaci”, în 2001 Casa „a-mic” şi în 2002 Casa “Gina”. 

Copiii care locuiesc în permanență la noi sunt sprijiniți în drumul sper găsirea propriei identități. Suntem convinși de dreptul fiecărui copil de-a crește în propria familie și că un program rezidențial nu poate acoperi în totalitate nevoile lor, însă pentru mulți dintre ei este singura șansă de a se dezvolta armonios, de a fi integrați social și profesional și de a deveni oameni, care la rândul lor să îi ajute pe alții să depășească situațiile dificile ale vieții.

Alege să sponsorizezi lunar un copil

Alexandru, 12 ani

Este împreună cu noi de aproape doi ani, locuind în „a-mic” în regim de internat social. Provine dintr-o familie care se confruntă cu multiple dificultăți materiale și sociale, dintr-un sat din apropierea Clujului. Mama și-a dorit mult ca fiul ei să beneficieze de o educație adecvată, „să aibă un viitor bun”, astfel că a solicitat includerea băiatului în proiectul organizației. Alexandru își petrece sfârșiturile de săptămână și vacanțele școlare în familia sa, alături de părinți și frați.
Evoluția sa este una bună, înregistrându-se constant importante progrese școlare, dar și însușiri ale unor deprinderi de viață independentă și abilități sociale.
În timpul liber, băiatul preferă jocurile în aer liber și se bucură ori de câte ori are posibilitatea să descopere locuri noi din oraș, străine pentru el înainte.

Cristian, 19 ani

Este cel mai mare dintre rezidenți, locuind în Casa „a-mic” de la vârsta de 5 ani. În toată această perioadă s-a dezvoltat armonios, însușindu-și cu succes deprinderile de viață independentă necesare pentru a se putea autogospodări.
În prezent se pregătește să susțină examenul de bacalaureat, dorind ca apoi să își continue studiile universitare – profilul știința și tehnologia alimentelor. El are deja calificare de ospătar – bucătar, prin finalizarea unui colegiu tehnic de industrie alimentară în anul 2018.
În timpul liber îi place să cânte la chitară, să socializeze cu prietenii lui, să urmeze cursuri de dezvoltare personală.

Maria, 14 ani

A venit în Casa „a-mic” în anul 2015 împreună cu sora sa mai mică, Andreea, prin transfer de la un alt centru rezidențial. Nici unul dintre părinți, cu toate că locuiesc în oraș și mențin legătura în mod constant cu fetele, nu își pot asuma responsabilitatea creșterii și educării lor.
În prezent, este elevă în clasa a VIII-a și se pregătește intens pentru examenul de evaluare națională, dorința ei fiind să își continue studiile în cadrul Liceului de Arte Vizuale din oraș. Îi place foarte mult să deseneze în creion grafic, cultivându-și acest talent prin participarea la cursuri de specialitate.

Andreea, 11 ani

Este împreună cu noi din anul 2015 când, împreună cu sora sa mare a fost transferată la Cluj-Napoca dintr-un centru aflat într-un județ învecinat, pentru ca legătura cu părinții, domiciliați și ei aici în oraș, să poată fi menținută mai ușor. În toți acești ani situația socio-locativă a părinților nu s-a îmbunătățit, astfel că fetița a petrecut doar perioade scurte de timp alături de aceștia, în vizitele făcute de ei la casa de tip familial.
Andreei îi place să își petreacă timpul liber în compania prietenilor – copii cu vârste apropiate ei din „a-mic” sau vecini și prieteni care locuiesc în zona casei. Este o fetiță sociabilă, veselă și jucăușă. Școala a fost dintotdeauna o provocare pentru ea, fiind încurajată și susținută în mod permanent de către adulții din jur pentru a face față cu succes cerințelor educaționale. Când o să fie mare, visează să devină doctoriță pentru a-i ajuta pe cei din jurul ei.

Simona, 16 ani

A venit în casa de tip familial acum un an, alături de sora sa, Mirabela. În prezent este elevă în cls. a VIII-a la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Are rezultate foarte bune, raportate la cerințele școlii speciale și un comportament exemplar față de colegi și profesori. Dorința ei este să își continue studiile în învățământul de masă, începând cu anul școlar viitor. Este conștientă de provocarea care îi stă în față, însă aceasta nu o împiedică să își urmeze visul – acela de a finaliza studiile liceale și de a avea o meserie.
În timpul liber, Simonei îi place să asculte muzică, să deseneze și să socializeze cu prietenele ei.

Mirabela, 14 ani

Împreună cu sora sa mai mare, Simona, a venit în „a-mic” la debutul pandemiei prin transfer dintr-un al proiect al organizației. S-a acomodat repede la noua familie, cunoscând locul, copiii și personalul de mai mulți ani. Ne bucurăm de progresele constante pe care ea le face, atât în domeniul social, cât și în cel școlar.
Este o fetiță prietenoasă, căreia îi place să își petreacă timpul liber alături de copiii din casă. Printre hobby-urile ei se numără desenul și pictura, având înclinații pentru acest domeniu. De asemenea, îi plac mult animalele, în special caii și i-ar plăcea să aibă ocazia cât mai des să interacționeze cu ele.

Izabela, 7 ani

Iza (așa cum o alintăm noi) este mezina casei și ea s-a alăturat nouă în vara acestui an, fratele ei – Alex fiind deja la „a-mic” de 2 ani. Părinții lor, văzând modul în care Alex s-a dezvoltat și a progresat de când este la noi, și-au exprimat dorința de a o include începând din acest an școlar și pe fetița lor, Iza în proiect.

Este o fetiță veselă și plină de viață, care ia parte bucuroasă la orice acțiune organizată alături de ceilalți copii. S-a acomodat rapid în noua familie și deși mai are lacune școlare, credem că le va recupera cu puțin ajutor, fiind o fetiță isteață și interesată de activitățile educaționale. 

FAQ – Întrebări legat de sponsorizarea unui copil

1. Cât din donația mea va fi folosită în beneficiul copilului?

100%! Întreaga donație pe care o vei redirecționa va fi folosită în beneficiul copilului. Asta poate însemna acoperirea anumitor cheltuieli legate de școală, plata unui profesor de sprijin, sau alte nevoi medicale, materiale sau de altă natură. Nu vom percepe taxe de administrare din aceste sume.

4. De ce este important să îmi iau un angajament pe mai multe luni?

Întreținerea unui copil care locuiește la noi în regim rezidențial ne costă lunar minim 2500 de lei. Sumele trebuie achitate lunar, iar o contribuție constantă ne conferă o anumită stabilitate. Astfel, nu ești obligat să selectezi o perioadă mai lungă de timp, însă dacă alegi să o faci ne ajuți enorm.

2. Cum știu cum vor fi folosiți banii pe care eu îi trimit?

Periodic vei primi un raport detaliat despre progresul copilului, schimbările din viața lui dar și felul în care donația ta ne-a ajutat să continuăm susținerea lui. De asemenea vei primi informații despre celelalte proiecte ale Organizației și felul în care ne implicăm în problemele societății.

5. Dacă din anumite motive nu mai pot/vreau să donez deși mi-am luat angajamentul pe mai multe luni, ce trebuie să fac?

Donația pe care alegi să o direcționezi spre acest proiect va fi bine primită și înțelept administrată de noi atâta timp cât tu decizi că dorești să o faci. Dacă, din motive obiective nu mai dorești sau nu mai poți să o faci, ne-am bucura să ne contactezi pentru a ne informa despre acest lucru.

3. Pot spune și altora despre copil?

Chiar te încurajăm să povestești prietenilor și cunoștințelor despre lucrul minunat pe care îl faci sponsorizând un copil aflat în centru de tip rezidențial, însă te rugăm să respecți confidențialitatea datelor personale ale copilului și să nu faci public informații sensibile despre viața lui.

Ce beneficii are copilul atunci când este sponsorizat?

  • monitorizare regulată a progresului și a unei bune stări de către personal
  • protecție împotriva abuzului, neglijării și exploatării
  • asigurată hrana, cazarea, igiena, rechizite școlare și alte nevoi personale
  • activități ca și cluburi de copii, evenimente educaționale, celebrări în comunitate, meditații
  • orice scrisoare de încurajare, felicitări și pachete pe care dorești să i le trimiți
  • oportunitatea de a contribui ca și agenți de schimbare în comunitățile lor

Cum funcționează sponsorizarea unui copil?

  • colaborăm cu diferite comunități pentru a crea parteneriate care să ajute la susținerea copiilor să își creeze un viitor mai bun pentru ei
  • copiii sunt nominalizați pentru a primi sponsorizare
  • donațiile tale sunt folosite în beneficiul copilului
  • împreună celebrăm progresul care poate fi observat în viața copilului sponsorizat  

Prin contribuția ta, casa „a-mic” își poate continua funcționarea, iar copiii să aibă cele necesare creșterii și dezvoltării lor armonioase. Orice sumă este binevenită!

Casa Familială „a-mic”

str. Rarău nr. 24

Cluj-Napoca, jud. Cluj

tel. 0264 420 529